Guide för vattenskötsel
Med H2O Clear Pool -poolkemikalier blir vattenskötseln lätt och enkelt. För att underlätta användningen har vi skapat färgkoder för våra produkter. Färgkoderna baserar sig på i vilken ordning produkterna skall användas och användningsområde:
1 PH-balans
2 Desinficering
3 Klart vatten
4 Flockning
5 Rengöring
Mängden poolkemikalier som ska doseras varierar beroende på hur mycket poolen används, temperatur och väder. För exakta doseringsanvisningar, se förpackningen och produktens eget produktkort.
1 PH-balans
Det korrekta pH-värdet i vattnet är den viktigaste faktorn vid vattenskötsel, eftersom det påverkar både resultatet av vattenskötsel och vattenhygienen. Mät vattnets pH-värde minst två gånger i veckan, eller oftare om poolen används dagligen. Mät och justera alltid vattnets pH-värde innan du tillsätter några andra poolkemikalier.
Det ideala pH-värdet för poolvatten är mellan 7,0-7,4, men sträva efter att hålla det på 7,2. Om pH-värdet i ditt poolvatten inte ligger inom angivna värden kan du justera det med H2O PH Plus eller PH Minus -produkterna.
Om pH-värdet är högre än 7,4 -> använd produkten H2O pH Minus.
Om pH-värdet är under 7,0 -> använd produkten H2O pH Plus.
Ett för högt pH-värde kan orsaka sveda i ögonen och hudirritation och minska desinfektionsmedlets effektivitet avsevärt. Ett för lågt pH-värde gör desinfektionsmedlet för starkt för poolen och dess metalldelar samt för användarna av poolen.
2 Desinficering
För att det skall vara säkert att bada i poolen bör poolvattnet decinficeras. Vattnet bär ständigt med sig fina partiklar, smuts, sporer och andra föroreningar från både miljö och människor. Dessutom är vatten över 20 grader Celsius en grogrund för bakterier. Desinfektionsmedel förhindrar tillväxt och spridning av dessa bakterier, samtidigt som vattnet hålls klart och rent.
Chockbehandling
Vid påfyllning av vatten i poolen eller vid försämrad vattenkvalitet bör en chockbehandling utföras. Chockbehandling innebär att ett mer effektivt desinfektionsmedel tillsätts i vattnet, vilket rengör vattnet samt avlägsnar beläggningar och missfärgningar.
Produkter som lämpar sig för chochbehandling av pool är H2O Snabbupplösligt klor 1 kg och 3 kg. Lös upp klorpulvret (150-200 g/10 m³= 10 000 l) i en hink med vatten och häll klorlösningen i bassängen. Efter chockbehandlingen ska poolen vara öppen och poolskyddet helt avlägsnat i minst 30 minuter.
Chockbehandling kan också göras klorfritt med H2O Klorfri chockbehandling i kombination med H2O Aktivator. Tillsätt H2O Klorfri chockbehandling i en hink med vatten och häll i bassängen. Tillsätt H2O Aktivator ca 12-24 timmar efter tillsats av H2O Klorfri Chockbehandling.
Underhållsdecificering med klor
Kontrollera regelbundet klorhalten i din pool. När den aktiva klornivån är mellan 0,3 och 0,6 mg/l hålls vattnet decinficerat och är säkert att bada i.
För underhållsdecificering av poolvatten rekommenderar vi H2O 3in1 Multitablett och H2O Snabbupplösligt klor 1 kg och 3 kg.
Använd klortabletterna eller klorpulvret ungefär en gång i veckan, beroende på hur mycket poolen används. Tabletterna placeras i en barnsäkrad, flytande H2O kemikaliedispenser alternativt i poolens kemikaliedispenser, från vilken ämnet kommer att lösas upp jämnt i hela poolen. Om du använder en klorlösning, lös upp pulvret i en hink med vatten och häll det sedan i poolen.
Obs! Om du har en stor pool rekommenderar vi att du, istället för att använda en kemikaliedispenser, först löser upp klortabletten i varmt vatten i en hink och sedan applicerar den i poolen.
Underhållsdecificering med aktivt syre
Underhållsdecificering går även att göra klorfritt med hjälp av H2O Klorfri chockbehandling och H2O Aktivator.
Aktivator bör alltid användas tillsammans med aktiv syran, eftersom detta avsevärt ökar desinfektionsmedlets desinfektionskraft.
3 Klart vatten
Mikroorganismer i bassängen, värme, regn och flitig användning av bassängen kan orsaka grumlighet och bildning av hala alger i bassängen. Algtillväxt förhindras genom att tillsätta H2O Algmedel i vattnet ungefär en gång i veckan.
Om det redan har bildats hala alglager i poolen måste poolvattnet först chockbehandlas med antingen klor eller aktiv syra, följt av tillsättning av ett algbekämpningsmedel.
4 Flockning
Särskilt under långa värmeperioder kan poolvattnet bli grumligt. Detta beror ofta på två saker: pH-värdet i vattnet har varit för högt och organiska föroreningar har hamnat i vattnet. Små smutspartiklar i vattnet kan vara omöjliga att rengöra mekaniskt och kan vara svåra att fånga i filtret. I detta fall behövs ett flockningsmedel. H2O flockningsmedel och H2O klarningsmedel samlar upp smutspartiklarna till större flingor, så att dessa lättare kan avlägsnas från poolen.
Pappersfilter
Om din pool har ett pappersfilter, stäng av det när du använder flockningsmedlet. Häll i produkten i hela poolen och låt verka i 1-2 dagar. De flockade smutspartiklarna kommer sedan långsamt att sjunka till botten och bör därefter avlägsnas före du startar filterpumpen. Efter filtrering bör filtret rengöras eller bytas ut.
Sandfilter
Om din pool har ett sandfilter, tillsätt flockningsmedlet i ytbrunnen när pumpen är igång. Låt verka i 2-3 dagar och backspola sedan sandfiltret. Upprepa behandlingen vid behov.
5 Rengöring
Enbart kemikalier räcker inte för att hålla vattnet i poolen klart och rent, utan det krävs även mekanisk rengöring. Du bör dagligen filtrera vattnet i pumpsystemet och avlägsna löst skräp. Poolens botten bör dammsugas antingen manuellt eller med en automatisk bottenrengörare. Använd en skyddsöverdrag över poolen när den inte används. Skyddsöverdraget förhindrar värme från att avdunsta och oönskat skräp och damm från att komma hamna i poolen.